Geluidstips voor filmmakers deel2

Het maakt niet uit of je een ambitieuze amateur of een doorgewinterde professional bent niet elke filmmaker is ook een geluidsexpert.
Bovenal worden degenen die apparatuur van het ene magazijn naar het andere verplaatsen, geconfronteerd met enkele onverwachte vragen
of het nu gaat om de monocentrische XLR-aansluittechnologie uit de professionele wereld of de verwarrend verschillende soorten mini-jacks in consumentencamera's.
Als het op microfoons aankomt, zit de duivel in de details. Hier is het tweede deel van onze gids met geluidstips.

Er zijn nu meer cameramicrofoons op de markt dan ooit tevoren.
Zelfs experts vinden het moeilijk om overzicht en overzicht te houden.
Er zijn echter met name twee punten waar je altijd goed naar moet kijken:
bij het kiezen van het juiste type aansluiting en als het gaat om de vraag naar de benodigde stroomvoorziening.
De mini-jackkabel in consumentenmodellen vertelt je niet noodzakelijkerwijs welk type signaal wordt getransporteerd of dat de camera deze gebruikt om een ​​plug-in voeding te leveren.
Bij XLR-microfoons moet u weten: is 48 volt fantoomvoeding nodig of werkt de microfoon zonder stroom?
Maar dat is nog maar het begin.
In het tweede deel van deze gids geven we nog zes geluidstips voor filmmakers.

Zelfs rudimentaire microfoons krijgen uitgebreide instelmogelijkheden en functies als je ze via een bedieningspaneel op de camera aansluit.
Sony en Panasonic hebben hun eigen oplossingen voor hun gepatenteerde accessoireschoenen.
Bedrijven als Tascam, Azden, Beachtek of Saramonic helpen met andere camera's.

7. BEDIENINGSPANEEL
Als je bij de aanschaf van een cameramicrofoon op een klein detail let, levert dat in de praktijk een enorm bijkomend voordeel op.
Het draait allemaal om de aansluitkabel:
als hij stevig aan de microfoon is bevestigd, kan hij alleen op afstand worden bediend met foutgevoelige mini-jack-adapterkabels, bijvoorbeeld aan een hengel.
Veel moderne microfoons worden echter geleverd met uitgangsaansluitingen die mini-jackkabels van elke lengte accepteren,
wat altijd de voorkeur heeft boven een vaste uitgangskabel.

De krokodillenklem is essentieel voor lavalierschoten om de pinnen stevig te bevestigen.
Een probleemloze bekabeling verdient evenveel aandacht.

8. lavalier clip-on microfoons
In de praktijk is het gebruik van lavalier clip-on microfoons niet zo triviaal als het op het eerste gezicht lijkt.
De dunne mini-jack kabel kan tijdens de signaaloverdracht voor gekraak en gekraak zorgen,
en zelfs de nodige voorruit kan hoorbaar tegen kleding schuren als je beweegt.
Het is daarom essentieel om de lavalier-microfoon goed vast te zetten met de typische krokodillenklem en het geluid zo permanent mogelijk te monitoren op storingen tijdens de opname.

9. KLEURCODERING
Aangezien zelfs tweekanaals draadloze oplossingen voor clip-on microfoons relatief goedkoop zijn geworden, is het nog belangrijker geworden om in de drukte op locatie onderscheid te kunnen maken tussen de afzonderlijke geluidsbronnen. Gevestigde microfoonfabrikanten zoals Røde bieden daarom gekleurde identificatieringen of doppen aan waarmee bijvoorbeeld zender en ontvanger plus microfoon duidelijk kunnen worden toegewezen. Zelfs het windscherm van bont voor de VideoMicro en zijn uitlopers is verkrijgbaar in vier kleuren.

Markeringsringen in verschillende kleuren zorgen voor een betrouwbare signaaltoewijzing bij
opnamen met veel verschillende geluidsbronnen.

10. ONZICHTBAAR
Iedereen kent het zelfs van de tv: bij groothoekopnamen steekt de microfoon plotseling uit in beeld.
Het is zelfs nog gênanter met groene schermafbeeldingen, omdat opnieuw fotograferen vaak onvermijdelijk is.
Microfoonspecialist Røde heeft gereageerd op deze potentiële foutbron en biedt een greenscreen-compatibele plastic windkap voor zijn directionele microfoons.
Het wordt geleverd in een two-pack samen met een blauwe versie; de set genaamd WS-Chroma kost net geen 22 euro.

Wees niet bang voor de microfoon in beeld: groen speciaal windscherm voor veilige groenscènes.

11. GOED ONTKOPPELD
USB- of studiomicrofoons worden vooral gebruikt voor nasynchronisatie in de studio.
Er zijn hier nauwelijks storende invloeden van buitenaf, maar als de microfoon direct op de montagetafel wordt geplaatst, dreigt het gevaar: rommelende geluiden van de montagecomputer of harde schijf kunnen het basbereik verstoren.
Een ontkoppelde opstelling met een spidermount of een klassieke microfoonarm, zoals bekend uit radiostudio's, helpt hier. Verkrijgbaar bij vele fabrikanten in het assortiment accessoires.

De belangrijkste voorwaarde voor storingsvrij geluid in de studio is een goed ontkoppelbare microfoonhouder. Als de microfoon direct op de montagetafel wordt geplaatst, kunnen dreunende rommelende geluiden op je zenuwen werken.ier om een tekst te typen.

12. VARIABEL DANKZIJ USB
Als u overweegt een cameramicrofoon aan te schaffen, maar ook op zoek bent naar een microfoon voor nasynchronisatie op de  ontagecomputer, dan hebben wij een tip voor u:
enkele nieuwe camera directionele microfoons zoals de VideoMicro Go II of de VideoMic NTG van Røde niet alleen hebben een analoge mini-jack aansluiting, maar ook een digitale USB-uitgang.
Ze kunnen ook worden gebruikt als USB-microfoon op een pc/Mac - en vaak als derde scenario op mobiele apparaten zoals smartphones of tablets.

De nieuwe VideoMic Go II van Røde is drie microfoons in één: hij kan worden aangesloten op camera's of camcorders via een mini-jack, op een computer via USB - en hij kan ook worden gebruikt als microfoon op smartphones.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.